Digitalisaation suunnittelusta

 Mitä yrityksen tulee ymmärtää digitalisointiprosessista Havamax Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vainio-Mattila?

 

Tärkeää on ymmärtää tekniikan ja kommunikoinnin jatkuvan muutoksen tuomat tarpeet järjestelmiin ja ihmisiin. Digitalisaation tulisi auttaa ihmisiä työssään eli esimerkiksi vähentää asioiden etsimistä, automatisoida raportteja, lisätä visuaalista seurantaa ja helpottaa etätyötä. Digitalisaation tulisi helpottaa työn ja tuloksen läpinäkyvyyttä organisaatiotasolla. Tärkeää on, että käytettävän tekniikan tulee olla niin helppokäyttöistä ettei se ole esteenä muutokselle: käytettävyyden puutteeseen on kaatunut moni hyvä idea.

 

 

digisykeTeitte yhteistyötä Pintoksen kanssa. Miten kuvailisit sitä?

Pintoksen tehtaan toiminta simuloitiin erillisellä ohjelmistolla, johon oli kuvattu koko tehtaan prosessi. Tällä ohjelmalla pystyttiin pelimäisesti suunnittelemaan tehtaan toimintaa prosessitasolla. Simulaattori tehtiin ennen kuin  tehdas oli edes toiminnassa. Tätä kautta myös työntekijät pääsivät etukäteen tutustumaan tuleviin muutoksiin eikä muutosvastarintaa oikeastaan ollut lainkaan näkyivssä koko projektin aikana.

 

 

digisykeMikä havamaxia työllistää tällä hetkellä eniten?

Havamax digitalisoi kokonaisia toiminnanohjausjärjestelmiä. Esimerkiksi konepaja, jonka varastonhallinta, suunnittelu ja työnjohto pyritään saamaan saman järjestelmän alle. Mobiilikäyttöliittymät liitetään pilvipalvelun kautta muihin järjestelmiin ja saadaan näin lähes reaaliaikainen tuotantojärjestelmä, jossa koneet ja ihmiset ovat molemmat edustettuna.

Toinen isompi alue on useiden koneiden yhtaikainen ohjaaminen mobiilisti turvallisen välimatkan päästä, ei siis enää koneen vierestä. Pienempiä sovelluksia ovat laaduntarkkailuun tarvittavat bluetooth- ominaisuudella lisätyt mittalaitteet. Esim. enää ei tarvita paperia naulojen paksuuksien mittauksessa.

 

 

digisykeMihin suuntaan ollaan menossa? Mikä on visionne?

Business-mallit ja työnkuvat tulevat muuttumaan edelleen. Tekoälyn ja digitaalisen tekniikan kehittyminen ja niiden vaikutus eri ammatteihin voi olla hyvinkin nopeaa (esim. pankkimaailma, mainosrahoitus ns blogistien mukana) ja sensoreiden kyvykkyys seurata kaikkea. Tuotantohyödykkeen omistaminen ei itsessään tule olemaan enää tulolähde. VR (virtual reality), über, airbnb, alibaba ovat lähitulevaisuutta.

 

digisykedigisykedigisykedigisyke

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *