GePoCo:n tutkijatohtori Paula Koskinen Sandberg Ylen haastattelussa

Asiantuntija jyrähtää lastentarhanopettajien palkkauksesta: “Tehtävien vaativuutta ja palkkausta ei ole suhteutettu toisiinsa”

“Työelämätutkija, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Paula Koskinen Sandberg on seurannut viime päivien räväkkää keskustelua lastentarhanopettajien palkkasurkeudesta kiinnostuneena.

– Olen äärimmäisen iloinen, että keskustelu tästä aiheesta käy näin kuumana. Toivon, että nyt tapahtuu jotain. Selvästi on herätty, että ei tämä ihan näin voi olla, Koskinen Sandberg sanoo.

Lastentarhanopettajien palkkaus nousi esiin, kun Yle kertoi maanantaina pääkaupunkiseudun kuntien sopineen keskenään, että palkoilla ei kilpailla. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa tehtäväkohtaiset palkat ovat 2 350–2 379 euroa.

Sukupuolten palkkatasa-arvoa tutkinut Koskinen Sandberg epäilee, että muutos lastentarhanopettajien palkkaukseen voi olla kuitenkin tiukassa. Pitäisi tapahtua jotain poikkeuksellista.

– Muutoksen pitäisi tulla sopimustietä, mutta se on tosi vaikeaa Suomessa. Ehkä tämä vaatisi jotain vähän järeämpää: asian riittauttamista jollain tapaa. Tähän pitäisi jonkun vaikutusvaltaisen tahon ottaa selkeästi kantaa, hän pohtii.

Koskinen Sandbergin mukaan pitäisi katsoa, onko kaikki palkkauksessa ihan laillista. Kukaan ei kuitenkaan seuraa lastentarhanopettajien tilannetta tältä kannalta, eikä kukaan ole pyrkinyt sitä myöskään riitauttamaan. Hän muistuttaa, että esimerkiksi tasa-arvolaki menee työehtosopimusten ohi. Työnantajan tulee maksaa samanarvoisesta työstä samaa palkkaa.”

Lue koko haastattelu tästä.