Tutkimus

Miksi tietämättömyyttä pitäisi tutkia?

Globaalin talouden muutokset, digitalisaatio ja sosiaalisen median nousu ovat edistäneet totuuden jälkeisen ajan poliittista kehitystä, jossa sekä tietoa että tietämättömyyttä tuotetaan uusilla tavoilla. NEGATE tutkimushanke kehittää uutta ymmärrystä, miten disruptiiviset teknologiat, sosiaalisen median vertaistoiminta ja vapaaehtoistyö haastavat korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden osaamista, asemaa ja tiedon tuottamisen tapoja. Hyödyntämällä tietämättömyyden epistemologiaa hanke hahmottaa tietämättömyyden vaikutuksia asiantuntijaorganisaatioille, korostaen myös ei-tietämisen myönteisiä puolia epävarmuuden sietämisenä.

Monitieteinen tutkimus rakentuu kuuden väitelleen tutkijan aiempien tutkimushankkeiden pohjalle. Neljän tapaustutkimuksen avulla terveydenhuollossa, sosiaalityössä, teknologiateollisuudessa ja kriisinhallinnassa tarkastelemme sekä korkeasti koulutettuihin asiantuntijoihin kohdistuvia ulkoisia paineita että asiantuntijoiden kykyä vastustaa ja ylittää nämä paineet. Vastaamme seuraaviin tutkimuskysymyksiin:

1) Kuinka sosiaalisen median kautta jaettu informaatio ja disinformaatio haastavat asiantuntijuuden ja tutkimusperustaisen tiedon?
2) Miten asiakaskeskeisyyden korostuminen ja vertaistyön lisääntyminen muuttavat julkisia asiantuntijainstituutioita ja niiden tiedonmuodostamista?
3) Millaisiin tietämöttämyyden hallintakeinoihin organisaatiot, asiantuntijat ja päättäjät turvautuvat kriisiaikoina?

NEGATE hankkeen ainutlaatuinen tutkimusasetelma yhdistää filosofisen tutkimuksen empiirisiin tapaustutkimuksiin mahdollistaen sekä muuttuvan asiantuntijuuden mikrotason tarkastelun että laajan kuvan hahmottamisen suomalaisen tietoyhteiskunnan siirtymästä disinformaatioyhteiskuntaan. Monimenetelmällisessä tutkimusotteessa hyödynnetään laadullisia ja määrällisiä aineistoja ja analyysivälineitä kuten asiantuntijahaastatteluja, kyselytutkimusta, etnografista osallistuvaa havainnointia yhdessä videomateriaalin kanssa. Tutkimus tehdään Tampereen yliopistossa yhdessä tutkimuskumppanien kanssa Euroopassa. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia vuosina 2018-2022.