Oppimateriaalit (julkaistaan kesällä 2019)

Esimerkkejä oppimistehtäviksi

Kaikki tehtävät kohdistuvat STASKO-hankkeen käsittelemään dataan ja siitä DELTA-hankkeessa tehtyihin visualisointeihin: Sodissa menehtyneitä koskevassa aineistossa on näin ollen vain sodan aikana puolustusvoimien palveluksessa olleita henkilöitä, ja juuri heihin viitataan myös tehtävissä esitetyissä kysymyksissä. Kuvatehtävissä lähteenä voi käyttää esimerkiksi SA-kuva-arkistoa tai muita verkossa avoimesti saatavilla olevia historiallisia kuvalähteitä.

Klikkaa kuvaa, niin pääset interaktiiviseen visualisointiin.

Tehtävä 1. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli

Etsi oman kotikuntasi ensimmäinen talvisodassa menehtynyt, puolustusvoimien palveluksessa ollut henkilö. Kuka hän oli? Minkä ikäisenä hän menehtyi? Oliko hän perheellinen? Mitä hän teki työkseen? Onko hänen ammattiaan vielä nykyään olemassa? Harjoitetaanko sitä nykyisinkin kotipaikkakunnallasi? Löydätkö tästä henkilöstä lisätietoja muista historiallisista dokumenttilähteistä? Miten kuva hänestä täydentyy niiden valossa? Onko tämän henkilön sukunimi kotikunnassasi yleinen? Voisivatko sukulaisesi tietää hänestä lisää?
Kuvatehtävä: Etsi kuvia sotilaista talvisodan alkuvaiheessa.

Tehtävä 2. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli
Etsi kotikuntasi viimeinen jatkosodassa menehtynyt, puolustusvoimien palveluksessa ollut henkilö. Kuka hän oli? Minkä ikäisenä hän menehtyi? Oliko hän perheellinen? Mitä hän teki työkseen? Onko hänen ammattiaan vielä nykyään olemassa? Harjoitetaanko sitä nykyisinkin kotipaikkakunnallasi? Löydätkö tästä henkilöstä lisätietoja muista historiallisista dokumenttilähteistä? Miten kuva hänestä täydentyy niiden valossa? Onko tämän henkilön sukunimi kotikunnassasi yleinen? Voisivatko sukulaisesi tietää hänestä lisää?
Kuvatehtävä: Etsi kuvia sotilaista jatkosodan lopulla.

+ Tehtävät 1 ja 2 jatkettuna paritehtävänä. #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli #kuvataide
Yksi opiskelija tekee tehtävän 1, toinen tehtävän 2. Sen jälkeen: Vertailkaa talvisodassa menehtyneiden miesten ja jatkosodassa menehtyneiden miesten ikärakennetta. Millaisia eroja löydätte? Eritelkää syitä, jotka selittävät mahdollisia eroja. Vertailkaa valitsemianne kuvia sotilaista talvi- ja jatkosodassa. Millaisia yhtäläisyyksiä ja millaisia eroja havaitsette kuvien esittämissä sotilaissa ja siinä, miten heitä on kuvattu? Pohtikaa myös, millaisia lukutapoja kuvien yhteydessä olevat kuvatekstit ehdottavat kuvien katsojalle.

Tehtävä 3. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli
Kuinka monta puolustusvoimien palveluksessa ollutta naista omassa kotimaakunnassasi menehtyi talvi- ja jatkosotien aikana? Keitä he olivat? Mitä he tekivät työkseen? Minkä ikäisinä he menehtyivät? Missä he menehtyivät? Olivatko he kaukana kotikunnastaan, kun se tapahtui? Miksi he menehtyivät? Oliko heillä perhettä? Mitä sodassa tapahtui niinä päivinä, kun he menehtyivät?
Kuvatehtävä: Etsi kuvia naisista sodan ajan töissä tai tehtävissä.

Tehtävä 4. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli
Vertaile suomalaisten miesten tyypillisiä sodan aikaisia ammatteja yhtäältä Itä-Suomen maaseudulla ja Etelä-Suomen suurimmissa kaupungeissa. Millaisten työtehtävien äärestä niissä on jouduttu lähtemään sotaan? Millaiset työt mahdollisesti ovat sen vuoksi jääneet tekemättä miesten ollessa rintamalla? Millaisia seurauksia tällä on mahdollisesti ollut kyseisten paikkakuntien arjessa? Tarkastele näitä kysymyksiä oman kotikuntasi näkökulmasta: Millaisissa ammateissa omassa kotikunnassasi menehtyneet miehet olivat työskennelleet? Millaisia vaikutuksia, mihin ja keihin saattoi olla sillä, että he eivät palaneet sodasta jatkamaan töitään?
Kuvatehtävä: Etsi kuvia ihmisistä työssään tavanomaisissa ammateissa, joissa löytämäsi henkilöt olivat rauhan aikana työskennelleet.

Tehtävä 5. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli #kuvataide
Tarkastele saamelaisalueilla sotien aikana menehtyneiden, puolustusvoimien palveluksessa olleiden henkilöiden tietoja. Miltä paikkakunnilta he olivat kotoisin? Mikä oli heidän äidinkielensä? Millaisissa ammateissa he työskentelivät?
Kuvatehtävä: Etsi kuvia saamelaisista talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan ajalta. Millaisia kuvia löydät heistä? Millaisten hakusanojen avulla löydät kuvia heistä? Pohdi, millaisina toimijoina he löytämissäsi kuvissa näyttäytyvät. Millaisia uusia kysymyksiä mielessäsi herää, kun tarkastelet saamelaisalueella sodissa menehtyneitä koskevia tietoja rinnan saamelaisia esittävien sotien aikaisten valokuvien kanssa?

Tehtävä 6. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia
Tarkastele karttavisualisointia välirauhan aikana. Pohdi, miksi puolustusvoimien palveluksessa olleita ihmisiä näyttää kuolevan silloinkin?

Tehtävä 7. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli
Mikä kunta tai kaupunki menetti suhteutettuna asukaslukuun eniten asukkaita talvi- ja jatkosodissa? Pohdi, millaisia käytännön seurauksia sillä on ollut kyseisellä paikkakunnalla?
Kuvatehtävä: Etsi sodan aikaisia kuvia kyseiseltä paikkakunnalta.

Tehtävä 8. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli #psykologia #filosofia
Etsi kuvia, joissa sodan vastakkaisilla puolilla taistelleet sotilaat auttavat haavoittuneita tai vangiksi otettuja vihollisiaan. Millaisia auttamisen muotoja löydät? Pohdi, miksi sotilaat näissä tilanteissa auttavat toisiaan sen sijaan, että vahingoittaisivat toisiaan? Millaisilla hakusanoilla löydät kuvia? Millaisilla et?

Tehtävä 9. #paritehtävä #ryhmätehtävä #historia #äidinkieli #psykologia #asemasota
Oppilas 1: Ajattele aikaa ja tulevaisuuttasi tästä hetkestä noin kolmen vuoden päähän. Mitä vuotta silloin eletään? Minkä ikäinen olet silloin? Millaisia asioita odotat ja toivot elämässäsi tapahtuvan noiden kolmen vuoden aikana?
Oppilas 2: Ajattele aikaa ja menneisyyttäsi tästä hetkestä kolme vuotta taaksepäin. Mitä vuotta silloin elettiin? Millaiseksi silloin kuvittelit tulevaisuuden, jossa olet nyt? Millaisia asioita olet tehnyt noiden kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana? Millaiset asiat niiden aikana ovat tuottaneet sinulle iloa?
Parityönä: 1) Etsikää datavisualisoinnin avulla joku mahdollisimman lähellä omaa ikääsi oleva ihminen, joka menehtyi jatkosodan aikana Rukajärvellä. 2) Tutustukaa vanginsieppauspeliin. Missä pelin päähenkilö on? Miksi hän on paikassa, jossa on? Mikä on hänen tehtävänsä? Millaisia tunteita hän kokee? Miksi? Millaisia tunteita peli herättää itsessäsi? Millaiset ovat mahdollisesti olleet kolme edellistä vuotta pelin päähenkilön elämässä? Millaisia olisivat voineet olla kolme seuraavaa, jos hän olisi selviytynyt sodasta? Pohtikaa, mitä yhteistä teillä on tai voisi olla pelin päähenkilön kanssa.

Tehtävä 10. #yksilötehtävä #paritehtävä #historia #yhteiskuntaoppi #äidinkieli #monilukutaito ja mediat
Kirjoita datavisualisoinnin tarjoaman datan pohjalta uutinen, joka kertoo tapahtumista jonakin sodan päivänä, jolloin menehtyi keskimääräistä enemmän ihmisiä. Kerro uutisessa, missäpäin Suomea tapahtumat ovat koetelleet väestöä eniten ja millä tavoin. Laadi uutisen lisäksi kommenttikirjoitus, jossa pohdit uutisaihetta henkilökohtaisemmasta näkökulmasta, tulkiten ja arvioiden. Laadi uutisen kuvitukseksi yksinkertainen graafinen esitys, joka kuvaa sodassa menehtyneiden suomalaisten määrää siihen saakka.

Tehtävä 11.

Lue oheinen teksti, joka kertoo yhden jatkosodassa menehtyneen henkilön, Otto Kärnän tarinan. Pohdi sen perusteella (…)

Tehtävä 12. #kuuntelutehtävä
(Tehtävä on tekeillä.)