on eurooppalainen teatterihanke, jossa ovat mukana:

Théâtre National de Bretagne
Rennes, Ranska
Emilia Romagna Teatro Fondazione
Modena, Italia
Théâtre de la Place
Liège, Belgia
Fundacão Centro Cultural de Belém
Lissabon, Portugal
Schaubühne am Lehniner Platz Berlin
Berlin, Saksa
Tutkivan teatterityön keskus
Tampere, Suomi

Partnerit ovat eurooppalaista teatterieliittiä, jotka ovat tuottaneet yhdessä ja erikseen lukuisten huippuohjaajien produktioita.

Seuraavan viiden vuoden aikana PROSPERO-hankkeessa tuotetaan kolmella sisäkkäisellä “kehällä” (Suuret tuotannot, Kansalliset tuotannot ja Nuorten ohjaajien tuotannot) yhteensä 16 esitystä, jotka kiertävät osanottajakaupungeissa. Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa niistä nähdään suurin osa vuosina 2009-2012.

PROSPERO-hankkeessa tuotetaan esitysten lisäksi teatterin tutkimusta ja julkaisuja, järjestetään yleisölle avoimia tutkijatapaamisia, tuetaan festivaalien yhteistyötä, teatterikoulujen liikkuvuutta ja residenssitoimintaa. Tampereen yliopistossa järjestetään syksyllä 2010 eurooppalaisten tutkijoiden laaja symposium.

PROSPERO-hanke konkretisoi monimuotoista eurooppalaista identiteettiä samalla kun se synnyttää teatterintekijöiden, teatteritalojen, teatterifestivaalien, teatterin tutkijoiden, tutkimuslaitosten ja teatterikoulutuksen verkoston. Yksityisen katsojan tietoisuus hankkeen tavoitteista ja työtavoista ohjaa ja syventää myös katsomisen kokemusta.

PROSPERO on teattereiden arkeen ja sisältöajatteluun vaikuttava hanke, joka aktivoi myös kansallista yhteistyötä ja kulttuurivientiä. Eurooppalainen teatteritraditio päivitetään työn merkeissä. Se jättää jälkensä myös Tampereen teatterikaupunki- imagoon.

PROSPERO-hankkeen johtoryhmä Suomessa:

Teatterityön professori Yrjö Juhani Renvall
Teatteriohjaaja Cilla Back sekä
Teatterin ja draaman tutkimuksen professori Hanna Suutela