Sairaalaklovnit Suomessa -kirjan julkaisutilaisuus Kulttuuritalo Telakalla 5.8. klo 15

Professori Hanna Suutelan toimittaman Sairaalaklovnit Suomessa -artikkelikokoelman julkaisutilaisuus on Tampereella 5.8.2019 Kulttuuritalo Telakan 2. kerroksessa. Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen julkaisu Sairaalaklovnit Suomessa on ensimmäinen suomalaisissa sairaaloissa tapahtuvaa klovnitoimintaa ja sen kehitystä käsittelevä artikkelikokoelma. Eri alojen edustajat, lääkärit, hoitajat ja teatterintutkijat ja sairaalaklovneina toimivat tarkastelevat sairaalaklovnien työtä kukin omasta näkökulmastaan. Ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa ääneen pääsevät toimenpiteiden, saattohoidon tai psykiatrisen hoidon tukena toimivat sairaalaklovnerian ammattilaiset.

Tervetuloa julkistustilaisuuteen Telakalle, tilaisuus on kaikille avoin!

Kuva: Matti Snellman / HUS

Sisällysluettelo:

Hanna Suutela: Pienin mahdollinen teatteri – suurin mahdollinen tehtävä
Kari Jagt: Sairaalaklovnityön ammatillinen kehittyminen Suomessa
Taina Mäki-Iso: Yhteisen leikin nautinto – klovnerian lähtökohtia
Jonna Leppänen: Sairaalatoiminta ja klovnerian historia
Merja Väisänen: Klovnin iholla – sairaalaklovnin puku psykologisena ja sosiaalisena vaikuttajana
Henni Kervinen: Sairaalaklovnien vuorovaikutuksen tavoitteet, toiminnan suunnittelu ja toiminta sairaalassa
Lilli Sukula-Lindblom: Alussa oli Lilli ja idea …
Hanna Gibson: Punanenän kohtaaminen eli potilasvuorovaikutus sairaalaklovnin näkökulmasta
Mikko Bredenberg: Näyttämöllinen kuvitteleminen sairaalaklovnin ja lapsen yhteisen luovan toiminnan muotona
Laura Rämä: Näkymätön kosketus eli miten koskettaa ilman kosketusta sairaalaympäristössä
Anna Sepponen-Lavikko: Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen – lapsen toimenpidepelon kohtaaminen anestesialääkärin näkökulmasta
Pia Tapio: Klovni leikkaussalissa! Koomisia oikosulkuja sairaalaklovnerian uusissa työmuodoissa
Taava Leppänen: Parasta sairaalassa oli sairaalaklovni
Nadja Laine: Moniammatillinen yhteistyö toimenpideklovnin työssä
Kati Keskihannu: Kun lääkäri ei voi enää parantaa
Laura Sillanpää: Nenätysten eli sairaalaklovnin ja lapsen välisestä kehollisesta vuorovaikutuksesta lasten psykiatrisella osastolla
Tanjalotta Räikkä: Kutitustieteen tohtorin säännöllisiä käyntejä lasten- ja nuorten psykiatrisilla osastoilla vuodesta 2009
Kaija Puura: Leikki, huumori ja nauru – voiko sairaalaklovni olla avuksi lastenpsykiatrisessa hoidossa?

Kirjoittajat:

Mikko Bredenberg (TeT) on taiteilija-tutkija, näyttelijä, teatteriohjaaja ja pedagogi, joka on työskennellyt sekä laitosteattereissa että vapaalla kentällä.

Hanna Gibson (TeM) on näyttelijä ja teatteripedagogi, joka on toiminut sairaalaklovnina vuodesta 2012.

Kari Jagt (TeM, MuM) on toiminut vuoden 2017 alusta lähtien Sairaalaklovnit ry:n taiteellisena johtajana.

Henni Kervinen (FM) on klovni, sirkustaiteilija ja viestintäkouluttaja. Hän opettaa puheviestintää Helsingin yliopistossa ja toimii sairaalaklovnina (Giggle Doctor) myös Lontoossa.

Kati Keskihannu on sairaalaklovni, lastenkulttuuriin ja perhetyöhön erikoistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja, esiintyvä taiteilija ja kouluttaja, joka tällä hetkellä toimii hyvinvointitaiteilijana.

Nadja Laine (YTM) on teatteri-ilmaisun ohjaaja (Yamk), joka työskentelee sairaalaklovnina sekä soveltavan sirkuksen ohjaajana.

Jonna Leppänen (FM, FM) on kirjallisuuden ja teatterin tutkija, jonka kiinnostus on kohdistunut myös sirkuksen muuttuvaan traditioon mm. opetustyössä Turun ammattikorkeakoulussa.

Taava Leppänen (TtK, Aoh) on anestesia- ja leikkaussalihoitaja, joka on työskennellyt vuodesta 1998 leikkaushoitajana lasten leikkausosastoilla Lontoossa (Great Ormond Street Hospital) sekä Lastenklinikalla.

Taina Mäki-Iso (FM) on teatteriohjaaja ja klovni, joka toimii aktiivisesti paitsi sairaalaklovnina myös klovnerian opettajana eri oppilaitoksissa.

Kaija Puura (LT) toimii lastenpsykiatrian professorina Tampereen yliopistossa sekä lastenpsykiatrian ylilääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Tanjalotta Räikkä on näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka työskentelee sairaalaklovnityön lisäksi useissa teattereissa, vapaalla kentällä sekä näyttelijäntyön opettajana alan oppilaitoksissa.

Laura Rämä (TeM, FM) toimii tällä hetkellä näyttelijänä ja sairaalaklovnina Helsingistä käsin eri puolilla Suomea.

Anna Sepponen-Lavikko (LL) toimii anestesiologian erikoislääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Laura Sillanpää (FM) on Ranskassa opiskellut nukketeatteritaiteilija DMA (Diplôme d´Etat des Métiers d´Arts), joka sairaalaklovnityön lisäksi on toiminut näytelmäkirjailijana.

Lilli Sukula-Lindblom (TeM), arkkiklovniatri, on Sairaalaklovnit ry:n perustajajäsen, joka toimi yhdistyksen taiteellisena johtajana vuosina 2001-2014.

Hanna Suutela (FT) on toiminut vuodesta 2005 lähtien Teatterin ja draaman tutkimuksen professorina Tampereen yliopistossa.

Pia Tapio on näyttelijä (FIA) ja teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK). Sairaalaklovnina hän oli mukana kehittämässä sairaalaklovnerian uutta työmuotoa, toimenpiteeseen valmistavaa klovneriaa vuosina 2016-18.

Merja Väisänen (TaM) on pukusuunnittelija, joka toimii pukusuunnittelun yliopistolehtorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Tervetuloa! Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Lisätiedot:
Taiteellinen johtaja Kari Jagt, Sairaalaklovnit ry
kari@sairaalaklovnit.fi | +358 41 535 6599

Professori Hanna Suutela, Tampereen yliopisto
hanna.suutela@tuni.fi | +358 40 190 1569

Sairaalaklovnit Suomessa -kirjan kansi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *