Tutkivan teatterityön keskuksessa Tampereella käynnistyy syksyllä 2007 tutkimusprojekti joka tutkii teatteriesitysten erilaisia tallennusmahdollisuuksia, esitysten digitaalista elinaikaa, teatterin uusia olomuotoja kehittyvän tekniikan vaikutusympäristössä ja näiden tallenteiden mahdollisia potentiaaleja kehittyä uusiksi taideteoksiksi, teatterivideoksi tai teatterimediaksi.

Projektin tavoitteet lyhyesti

 • Tutkia televisioteatterin mahdollisuuksia tänään. Mitkä olisivat televisioteatterin kustannukset ja kulttuurilliset vaikutukset nykyään? Televisioteatteri takaisin!
 • Miten eri tavoin teatteri ilmenee eri medioissa ja miten teatteri voi laajentaa ilmaisuaan eri medioihin (esim. video, internet..) siten että sitä voidaan edelleen kutsua teatteriksi?
 • Miten suomalainen teatterintekijä voi saada työtään tunnetuksi laajemmalle yleisölle, muuten kuin esiintymällä saippuasarjoissa tai juorulehtien palstoilla?

Tutkimus käyttää materiaalinaan suomalaisia teatteriesityksiä, tallentaa niitä digitaalisesti, kehittää niitä eteenpäin “teatterivideoiksi” ja pohtii teatteriesitystallenteen kulttuurihistoriallisia vaikutuksia tähän päivään asti, ja ennen kaikkea visioi teatterin uusia evoluutio- ja selviämismahdollisuuksia.

Tutkimusprojektin johtoryhmä valitsee työstettävät esitykset ja muut projektista julkisuuteen tulevan materiaalin.

Teatteriesityksistä valmistetaan seuraavia tallenteita/mediatuotteita

0. “Making of”
Teatteriesityksestä raportoinnin tutkimista yhdessä kuvajournalismin ja televisiojournalismin opiskelijoiden kanssa.

1. Esitystallenne.
Valittu esitys tallennetaan mahdollisimman monella kameralla, ja itse esitystä häiritsemättä. Yleisö on paikalla. Esitystä ei keskeytetä. Leikataan jälkikäteen parhaasta materiaalista.

2. Esitysvideo.
Valittu esitys tallennetaan ilman yleisöä, valituista kuvakulmista, mahdollisesti esityksen omissa lavasteissa. Kuvataan kuva kerrallaan. Leikataan jälkikäteen parhaasta materiaalista.

3. Teatterivideo.
Valittu esitys ohjataan ja kuvasuunnitellaan uudestaan uutta mediaa varten, tehty teatteriesitys toimii materiaalina uuteen teokseen.

Tutkimusprojekti tuottaa seuraavanlaisia lopputuotteita

 • Suomalaisia teatteriesityksiä tallennettuina/muokattuina TV-ohjelmiksi. (digitv, multimedia, www…). Ensisijainen julkaisija YLE TEEMA.
 • Väitöskirjan/post doc-tutkimusta suomalaisen teatteritallenteen kulttuurihistoriasta ja vaikutuksesta suomalaiseen teatterikenttään
 • Uuden taiteenlajin: teatterivideon tai teatterimedian
 • Jatkuvan jokavuotisen suomalaisten teatteriesitysten tallenne -projektin yhteistyössä Tampereen Teatterikesän kanssa
 • Journalistista tutkimusta televisioon ja sanomalehteen teatterin ilmenemismuodoista näissä
 • Teatteritraileri kilpailun Tampereen lyhytelokuvajuhlille
 • Kansainvälisen huippuseminaarin Tampereelle vuonna 2009. Mukana kansallisia ja kansainvälisiä television ja teatterin ammattilaisia. Täällä julkistetaan myös tutkimustulokset ja suunnitelmat digitaalisen teatterin tulevaisuudelle.

Yhteistyössä

 • Tampereen yliopistosta Teatterin ja draaman tutkimus, mediatutkimus, kuvajournalismin opetusohjelma ja televisiojournalismin koulutusohjelma.
 • Kansallisteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri, Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitos.
 • Elokuvataiteen osasto/TAIK, Tampere Film Festival, Tampereen ammattikorkeakoulu

Teatteri mediana -tutkimusprojektin johtoryhmä
Tutkimuksen tuotannon keskiössä on projektin johtoryhmä, joka valitsee tutkimuskohteena olevat teatteriesitykset ja niistä tehtävät tallenne/evoluution eri muodot. Johtoryhmä käy sisällään ja mukana olevien taiteilijoiden kanssa keskusteluja projektista, sen teemoista ja ryhtyy käytännön toimiin näiden keskusteluiden pohjalta. Johtoryhmä on päättänyt että kaikki päätökset pitää syntyä sen kokouksissa yksimielisesti.

Projektin johtoryhmään kuuluvat

Mikko Kanninen
tutkija, teatterintekijä. Teatteritaiteen maisteri. Tutkijan virassa näyttelijäntyön laitoksella. EST- tutkijakoulu. Asuu Tampereella.
http://mikkokanninen.com

Mikko Roiha
teatteriohjaaja. Valmistunut elokuvaohjaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Näyttelijäntyön opintoja NÄTYllä. Asuu Berliinissä.

Anu Koivunen
mediakulttuurin dosentti Tampereen yliopistossa ja elokuva- ja televisiotutkimuksen sekä naistutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän toimii elokuvatutkimuksen lehtorina Tukholman yliopistossa, mutta hoitaa lukuvuoden 2006-2007 mediakulttuurin professuuria Tampereen yliopistossa. Koivunen on kirjoittanut laajasti suomalaisen elokuvan historiasta ja feministisestä elokuvateoriasta. Hän tutkii parhaillaan televisioteatterin historiaa, elokuvan ja television tunnekulttuureita sekä populaarin julkisuuden rakentumista. Viimeksi mainittuun liittyen hän johtaa yhdessä Mikko Lehtosen kanssa Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelman projektia “Power of Culture in Producing Common Sense” (POWCULT 2007-2010). Hän on jäsen Suomen Akatemian huippuyksikössä Finnish Centre of Excellence in Political Thought and Conceptual Change: Politics of Philosophy and Gender (PPhiG) 2006-2011. Koivunen kuuluu Suomen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografia II: n toimituskuntaan ja on Kulttuurin tutkimuksen verkoston puheenjohtaja. Asuu Turussa.

Zaida Bergroth
vuonna 2004 Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osastolta valmistunut elokuvaohjaaja. Valmistumisen jälkeen työskennellyt freelance-ohjaajana ja käsikirjoittajana. Koulutöiden lisäksi ohjannut kolme lyhytelokuvaa eri tuotantoyhtiöille (Lasileuka 38 min, Kunnanjohtaja 13 min, Heavy Metal 30 min). Tällä hetkellä keskittyy ensimmäisen pitkän elokuvan Skavabölen pojat ennakkosuunnitteluun. Asuu Helsingissä.

http://mikkokanninen.com
mikko@circusmaximus.org
mikko.kanninen@uta.fi
Jabber: Bog@myjabber.net
Skype: Bog-K

Teatteritrailerikilpailu 2008
Tuntematon sotilas -televisioversio
Kohti kylmempää -esitystaltionti