TEATTERIA TAMPERELAISIIN HOITOLAITOKSIIN

Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri vievät yhdessä teatteria yleisöille, jotka eivät pääse sitä tavallisesti katsomaan.

Aluksi esityksiä esitetään tamperelaisissa hoitolaitoksissa ja palvelutaloissa, mutta myöhemmin hanke saattaa rantautua esimerkiksi sairaaloihin. Tampereen liikkuva näyttämö -mallista aiotaan tehdä pysyvä.

Kun näytelmä viedään teatterirakennuksesta hoitolaitoksiin, esitys täytyy suunnitella tilaan ja katsojille sopivaksi. Tuottaja Susanna Ihanus sanoo, että esityspaikka vaikuttaa muun muassa näytelmän kestoon ja esitysaikaan.

”Voimmeko pitää väliajan ja kutsua mukaan asukkaiden omaisia? Tarjoillaanko väliajalla konjakkia? Kaikki riippuu paikasta ja siitä, kuinka toimintakykyisiä asukkaita siellä on.”

Keskustelua työpajoissa

Syksyn aikana työryhmä järjestää kymmenen työpajaa ikäihmisten hoitolaitoksissa. Palvelutalojen asukkaat, henkilökunta ja teatterityöryhmän jäsenet keskustelevat yhdessä teatteriin liittyvistä odotuksista ja muistoista.

Keskustelujen pohjalta valitaan näytelmä, joka saa ensi-esityksensä Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa ensi vuonna. Sen jälkeen siitä järjestetään kolmekymmentä esitystä hoitolaitoksissa kesällä ja syksyllä 2019. Lopuksi esitys palaa vielä takaisin perinteiseen teatteritilaan. Näyttelijä Riikka Papunen ei vielä tiedä, miten sama näytelmä sopii sekä hoitolaitokseen että teatterin lavalle.
Papunen tekee myös Tutkivan teatterityön keskuksessa Tampereen yliopistossa taiteellista väitöstutkimusta, joka käsittelee kanssa-näyttelemistä, erityisesti kehitysvammaisen kollegan kanssa.

”Laitosympäristö on väistämättä erilainen tila kuin teatteritila. Siellä näyttämön ja katsomon väli on kapeampi kuin yleensä tai sitä ei ole.”

https://soundcloud.com/radio_moreeni/verstas-23102018-teatteri-menee-tamperelaisiin-hoitolaitoksiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *